top of page
  • Writer's pictureSitna Mtka

uREDITE si svoje fINANCE




Večina ljudi redko pregleduje svoje finance, še redkeje delamo bilance. Pa bi jih morali. Posebaj, če imamo družino, saj družina je podjetje. V podjetju imamo direktorja, finančnika, nabavnika, osebo za marketing, gospodinjski oddelek, analitski oddelek, kadrovsko službo, tehnično službo in čistilni servis.

Če dobro pomislimo imamo to tudi v naši družini in smiselno je, da se vsi ti oddelki med seboj povežejo, pogovarjajo in delajo plane.

En izmed pomembnejših oddelkov v podjetju in družini je zagotovo finančni oddelek. Ta mora biti urejen, transparenten in dodelan. V življenju nas lahko veliko preseneti in v finančnem segmentu res ne potrebujemo presenečenj, razen v smislu ˝zadel sem na lotu˝. Da bodo vaše finance urejene in da boste vi brez skrbi, em zapisala kar nekaj nasvetov kako se rešiti denarnih skrbi. 1. OBVEŽITE SE Prva stvar, ki jo MORATE storiti, je da se obvežete SAMI SEBI, da boste uredili svoje finance. To pomeni, da si boste pogledali globoko v oči in dušo in si priznali, da kdaj kupite kakšno čokolado, majico, kavo preveč, da jih pravzaprav ne potrebujete za preživetje, ampak so le del navade ali občutek ugodja. Kar je ok, ampak, ko seštejemo te zneske, pa lahko nanesejo na letni ravni tudi do 300€, to pa je že en servis za avto, letne gume, zavarovanje za hišo, del plačila avto zavarovanja, polog za dopust, nove smuči,...

2. ZBERITE PAPIRJE NA KUP Vse papirje, od bančnih pogodb, izpiskov, aneksov, pooblastil, hranilnikov, zavarovanj, naročnin, položnic, vse kar vam daje + in - na vaš TRR.

3. ORGANIZACIJA, CEL ŽUR Ločite račune, naročnine, bančne papirje po osebah - jaz, partner, otroci in jih zložite v fascikle po vrstnem redu, ki vam najboj ugaja.

Jaz sem moje osebne finance dala po vrstnem redu: 1. banke 2. kredit 3. lizing 4. avto servisi in ostalo 5. zavarovanja 6. naročnine - TV, internet, telefon, revije, radio,...

4. ORGANIZACIJA, 2. del Zakaj tako težimo z zavarovanji?Hja, predvsem zato, ker je to naša služba, ja naša služba in ne nekaj kar počemo poleg redne zaposlitve. V njo vložimo ves svoj čas in trud, zato vemo, da nam lahko zaupate, da svoje delo opravljamo 100%. Kot drugo pa zato, ker je izredno pomembno kako ste zavarovani vi, vaša družina, hiša in avto, saj v primeru škode želite dobiti povrnjeno maksimalno zavarovalnino. Zato nam dovolite, da vam pregledamo vse vaše zavarovalne papirje in vas povprašamo o vaših navadah, planih in cijih, ker le tako lahko popolnoma pokrijemo vaše življenje z zaščito, ki je vam pisana na kožo.

5. OPOROKA Del oporoke bi moral biti tudi načrt pogreba. Lastenga, ja. Zakaj? Zato, ker ne želimo svoje družine ob izgubi ljubljene osebe še bolj spraviti v stres. Smrt je del življenja, ampak je tudi polna stresa. Vi se najbolje poznate, zato zapišite svoje zadnje želje in jih delite s svojo družino. Da bodo razumeli jim povejte, da je to način, da poskrbite, da se bodo v danem trenutku, lahko posvetili žalovanju in ne iskanju obleke, pokopališča, vencev, gostilne in ostalega. Poleg tega, pogreb ni zastonj. Pustite vašo družino, da žaluje le za vami, in tudi za svojimi prihranki ali z minusom na TRR.

6. USTVARITE PRORAČUN in se ga držite!

To je ključni korak pri urejanju financ. Ni ga težko napisati, držati se ga, pa. Zato morate biti dovolj strogi do sebe, da se ne boste ob prvi priliki zlomili. Kupite zvezek v katerega boste vpisovali vse vaše izdatke in prihodke. Napišite vse kar vam pade na pamet, lahko celo prepišete izdelke iz vaših računov. Nato ta seznam stroškov ločite na fiksne in variabilne. in še na nujne, nevtralne in nepotrebne. Tako vpisujte stroške 10 dni in dobili boste jasno sliko kam odteka vaš denar, brez vašega zavedanja. Zna biti boleče, ampak nujno potrebno, da dobite finančne vajeti v svoje roke.

7. KREDITI IN KREDITNE Poglejte vaše obstoječe kredite. Kako dolgo ga že imate? Jih imate več? Jih lahko združite pri eni banki? Mesečni stroški se bodo takoj zmanjšali za kar precej. Pokličite na banko in se pozanimajte o svojih opcijah. Gre se za vaš denar! Kako pa ste s kreditnimi karticami? Mesečno samo pokrivate stanje ali lahko sobivate z njimi? Jih imate več? Obdržite le eno, ostale zamrznite ali jih odpovejte. Tako boste lažje sledili stroškom kreditne, ki pa v večini primerov niso zanemarljivi.

8. SKLAD ZA NUJNE PRIMERE Finančniki priporočajo, da imamo tri mesečne dohodke spravljene doma v nogavici za nujne primere. Ker to ni vedno enostavno, si lahko pomagate z malimi triki. Drobiž, ki ga naberemo čez dan, ga zvečer spravite v SOS kozarec, vsak mesec dvignite vsaj 30€ in jih pospravite v kozarec, če opravljate dodatno delo, si 50% zaslužka skrijte v SOS kozarec, namesto kave na poti, si skuhajte kavo doma in jo spravite v termo lonček, malice si predpripravite in denar namenjen za kave in malico vrzite v SOS kozarec.

9. VARUJTE VAŠE FINANČNE DOKUMENTE Zelo je pomembno, da imate finančne dokumete na varnem, da za njihovo mesto vedo le vaši najbližji. Če je le možno si redno delajte kopije teh dokumentov, v primeru požara, poplave, kraje ali katerekoli druge neprijetnosti.







99 views0 comments

Recent Posts

See All

informacije o šoli na domu

Predpisi, ki urejajo šolanje na domu, so: • Zakon o osnovnih šolah (ZOsn), natančneje VII. poglavje tega zakona (od 88. do 92. člena), • Pravilnik o šolskem koledarju za osnovne šole • Pravilnik o pre

  • Instagram

©2021 by LAJF v kapitalizmu. Proudly created with Wix.com

bottom of page