top of page
  • Writer's pictureSitna Mtka

rutine vs. finance?? to ne gre skup

Finančne rutine se nanašajo na učinkovito in uspešno upravljanje denarja na tak način, da se dosežejo cilji.







Rutine dodajajo strukturo in disciplino našemu življenju. Olajšajo stvari.

Ko smo v dobri rutini, se zdijo stvari hitrejše, lažje in učinkovitejše. Točno vemo, kaj lahko pričakujemo in kako to narediti.


Ustvarjanje rutine za vaše finance je odličen način, da svojemu finančnemu življenju dodate strukturo in disciplino. Zaradi tega ste učinkovitejši in zadovoljni s svojimi financami - in kdo si tega ne želi??


Če porabite preveč časa za upravljanje svojih financ, vas lahko ujame proračunska utrujenost kar je zelo resnična težava. Ko porabite toliko časa in truda za upravljanje svojega denarja, na koncu sprejemate slabše odločitve o porabi, ker ste tako utrujeni.


Rutina vam pomaga učinkoviteje upravljati svoje finance. Vaša rutina lahko vključuje stvari, kot so načrtovanje proračuna, vlaganje, varčevanje itd.


To je eden najlažjih načinov za dolgoročno izboljšanje vaših financ.

Svoje finance pregledamo le enkrat na leto. In pričakujemo, da bodo urejene. Kako je to učinkovito! In utopično.



V finance bi morali pogledati sezonsko - januarja, aprila, julija in nato še oktobra. Čudovito.

Januarja zato, da preveriš stanje po decemberskem nakupovanju in gostijah, aprila, da vidiš kako ti kaže z letnim dopustom, julija, za večje jesenske nakupe za novo šolsko leto in oktobra za zimske počitnice, novoletna darila in dober finančni štart v novo leto.


S partnerjem in/ ali družino se usedemo in pogledamo svojo porabo, svoj proračun, naše naložbe, prispevke in vidimo, ali moramo ponovno uravnotežiti ali ne. Pogovarjamo se tudi o naslednjem finančnem letu, če pričakujemo kakšne posebne stroške in ali če moramo uvesti spremembe v proračunu.


Pregledamo tudi dolgoročne finančne cilje. Preverimo, ali smo na pravi poti ali moramo spremeniti svoja pričakovanja ali stopnjo prihranka.


Ta rutina je izjemno izboljšala naše družinske finance in vsem priporočam, da ustvarite rutino za svoje finance, da boste lahko tudi vi bolj mirno načrtovali prihodnost.


Obstajajo štirje glavni načini, kako si lahko izboljšate vaše finance


↪ Širše razumevanje financ


Ena od največjih prednosti rednega pregledovanja financ je, da zelo dobro razumemo, kje smo. Od naložb do porabe natančno vemo, kje smo v primerjavi z našim načrtom.


Naša družina je ugotovila smo, da je pregled plana na vsake 4 mesece dobro ravnovesje. Vemo, kje smo, to nam ne vzame veliko časa, poleg tega pa se izogibamo številnim kratkoročnim padcem naših planov.


↪ Manj improviziranih razprav o osebnih financah


Ne vem za vas, vendar sama res ne maram improviziranih razprav o osebnih financah. Počutim se ujeto, ko moramo sprejeti pomembne odločitve o osebnih financah nenadoma. Počutim se tesnobno in obrambno, in to nikoli ni dober način za začetek razprave o osebnih financah.


Če imate nastavljeno rutino, lahko vodite številne od teh razprav z obilico naprednih opozoril.

V vsakem trenutku v letu vem, katere mesece bomo kot družina pregledali finance in mi ni treba misliti na to, saj me opomnik v koledarju na to opozori 7 dni prej. Razen če ni zelo nujno, običajno »parkiramo« odločitve o osebnih financah do naše naslednje finančne pogovore.


↪ Manj skrbi


Normalno je, da vas skrbi za stvari, nad katerimi nimate nadzora ali jih ne razumete. Rutina za svoje finance je preprost način, da povečate nadzor, povečate razumevanje in zmanjšate raven skrbi.


Rutina vam daje tudi določen čas za pomembne razprave o osebnih financah. Ne skrbimo za velike odločitve o porabi, če vemo, da nas čaka finančni pogovor (razen če je zelo nujna).


↪ Rutina je učinkovitejša


Običajno vsake 4 mesece porabimo približno 1 uro za pregled svojih financ. To je to! Ja 1 ura na 4 mesece in vaše finance bodo pod kontrolo.


Edina naloga, ki jo imate medtem je, da se plana DRŽITE.

Z možem to običajno počneva po tem, ko pojeva okusno večerjo in sta otroka že v postelji, da imava mir se posvetiti tako pomembni temi. Naslednji dan seznaniva otroka z odločitvijo. Preden se usedeva k finančnem pogovoru poslušava predloge otrok, če imata kakšne želje in cilje. Potem to tudi vključiva v plan.


Vsak najin finančni plan poteka po isti rutini. Pregledava stanje na računih, varčevanja, cilje, želje in kako sledimo našemu planu oziroma dolgoročnim načrtom. Pogledava porabo in proračune. Pogovarjava se, ali moramo spremeniti svoj proračun (običajno majhne popravke, če sploh kaj). Nazadnje si ogledava morebitne velike stroške, ki bodo nastali v naslednjih 6-12 mesecih. To so lahko počitnice, nakup novega pohištva, novih naprav, prenova doma itd. Pogovoriva se, ali je zdaj pravi čas, kaj se nama zdi pomembno pri nakupu (tj. kaj ceniva).


Na splošno lahko to rutino opravimo v samo 1-2 urah. Prvi tak finančni plan bo seveda trajal dlje, saj je potrebno iz omare potegniti vse okostnjake kot naprimer koliko denarja se nameni za ne nujne izdatke. Ob tem je potrebno biti povsem odkrit predvsem s sabo, partner bo lažje sledil načrtu, če se o vsem odkrito pogovorita.

Nato naslednje 4 mesece samo upravljate svoj mesečni proračun, sicer pa se o financah pravzaprav ne pogovarjata.


To je neverjetno učinkovit način upravljanja denarja.


Ustvarite rutino za svoje osebne finance, nujno.


Če še niste, razmislite o ustvarjanju rutine za svoje osebne finance. To je naredilo veliko razliko v naših osebnih financah in prepričana sem, da bo enako za vas. Ni važno ali imate družino ali ste samski. Večina nas ni bila naučena finančne pismenosti in je povsem razumljivo, da nam spodrsne.


Ampak zdaj imate idealno priložnost, da to spremenite. Sami ali z mojo pomočjo.

Vsak človek je drugačen. Poiščite rutino, ki vam ustreza. Morda je to 2-krat na leto namesto 4-krat. Morda potrebujete začetno pomoč, v tem primeru me kontaktirajte in bomo skupaj začeli urejati vaše finance, na boljše.





Pomemben del je, da se držite rutine in naredite majhne popravke, ko ugotovite, kaj deluje.
92 views0 comments

Recent Posts

See All

informacije o šoli na domu

Predpisi, ki urejajo šolanje na domu, so: • Zakon o osnovnih šolah (ZOsn), natančneje VII. poglavje tega zakona (od 88. do 92. člena), • Pravilnik o šolskem koledarju za osnovne šole • Pravilnik o pre

  • Instagram

©2021 by LAJF v kapitalizmu. Proudly created with Wix.com

bottom of page