top of page
  • Writer's pictureSitna Mtka

informacije o šoli na domu

Predpisi, ki urejajo šolanje na domu, so:


Zakon o osnovnih šolah (ZOsn), natančneje VII. poglavje tega zakona (od 88. do 92. člena),


5. člen in 88. člen Zakona o osnovni šoli pravita, da imajo starši pravico svojega otroka šolati na domu.


Vsak starš v Sloveniji mora svojega otroka najprej vpisati v osnovno šolo v okolišu, v katerem otrok prebiva, saj je šola po zakonu (48. člen zakona ZOsn) dolžna vpisati otroka, če le-ta prebiva v njenem okolišu. Starši pa lahko svojega otroka potem prepišejo tudi na katerokoli drugo javno ali zasebno šolo, vendar se mora v tem primeru izbrana šola s tem strinjati. Po 89. členu ZOsn, morajo starši najkasneje do začetka šolskega leta (do 31.8.) šolo obvestiti, da bodo svojega otroka šolali na domu. Obvestilo mora biti v pisni obliki in mora vsebovati naslednje podatke: ime in priimek otroka,

kraj, kjer bo izobraževanje potekalo in

ime in priimek oseb(e), ki bo(do) otroka poučevala(e).

Večinoma imajo šole tudi že pripravljene obrazce, ki jih samo izpolnite in oddate. Šolo morate vsako leto posebej do začetka naslednjega šolskega leta obvestiti, če se bo vaš otrok šolal na domu. PREVERJANJE ZNANJA (90. člen ZOsn)

Otrok mora vsako leto na šoli, kamor je vpisan, opraviti preizkus znanja iz predmetov in sicer: od 1. do 3. razreda se preverja znanje iz slovenščine in matematike. Na narodno mešanih območjih se v šolah z italijanskim učnim jezikom preverja znanje iz italijanščine in matematike, v dvojezičnih šolah pa iz slovenščine ali madžarščine in matematike. od 4. do 6. razreda se preverja znanje iz slovenščine, matematike in prvega tujega jezika. Na narodno mešanih območjih se v šolah z italijanskim učnim jezikom preverja znanje iz italijanščine, matematike in prvega tujega jezika, v dvojezičnih šolah pa iz slovenščine ali madžarščine, matematike in prvega tujega jezika. od 7. do 9. razreda se preverja znanje iz slovenščine, matematike, prvega tujega jezika, zgodovine, domovinske in državljanske kulture in etike, športa, vsaj enega naravoslovnega in enega družboslovnega predmeta ter vsaj enega predmeta s področja umetnosti. Na narodno mešanih območjih se v šolah z italijanskim učnim jezikom namesto iz slovenščine preverja znanje iz italijanščine, v dvojezičnih šolah pa iz slovenščine ali madžarščine.


Znanje učencev, ki se izobražujejo na domu, oceni izpitna komisija.

Če učenec ne doseže standarda znanja za posamezni razred, ima pravico do ponovnega preverjanja znanja pred začetkom naslednjega šolskega leta. Po 12. členu Pravilnika o šolskem koledarju poteka ocenjevanje znanja v prvem roku v času od zaključka prvomajskih počitnic do konca drugega ocenjevalnega obdobja, ter v drugem roku v desetih delovnih dneh pred začetkom novega šolskega leta. Če učenec ponovnega preverjanja znanja ne opravi uspešno, mora v naslednjem šolskem letu nadaljevati izobraževanje v javni ali zasebni osnovni šoli. Če učenec 9. razreda ponovnega preverjanja ne upravi uspešno, lahko 9. razred ponavlja ali opravlja popravni izpit. Izvajanje izpita je natančneje opredeljeno v Pravilniku o preverjanju in ocenjevanju znanja ter napredovanju učencev v osnovni šoli. 20. člen: Šola starše učenca, ki se izobražuje na domu, sproti obvešča o rokih in načinu izvedbe ocenjevanja znanja učenca. 34. člen: Učenec izpite opravlja pred izpitno komisijo. Izpitna komisija ima predsednika in dva člana, ki jih imenuje ravnatelj osnovne šole praviloma izmed učiteljev šole, v posameznih primerih pa lahko za člana komisije imenuje tudi učitelja druge šole. 35. člen: Izpiti so pisni in ustni ali samo ustni. Pisni del izpita traja praviloma 45 minut, vendar največ 60 minut, ustni del pa lahko traja največ 30 minut. Teme, naloge in vprašanja za izpit, ki so v skladu z učnim načrtom predmeta, določi izpitna komisija pred začetkom opravljanja izpita. Izpitna komisija oceni učenca neposredno po ustnem izpitu. Z oceno seznani učenca takoj.

NACIONALNO PREVERJANJE ZNANJA (NPZ)

Tudi otroci, ki se šolajo na domu, v skladu z 91. členom ZOsn opravljajo Nacionalno preverjanje znanja (NPZ). Nacionalno preverjanje znanja se opravi na koncu šestega in devetega razreda in je za vse otroke obvezno. V 6. razredu osnovna šola po predpisanem postopku izvede nacionalno preverjanje znanja iz slovenščine ali italijanščine oziroma madžarščine na narodno mešanih območjih, matematike in prvega tujega jezika.

V 9. razredu osnovna šola po predpisanem postopku izvede nacionalno preverjanje znanja iz slovenščine ali italijanščine oziroma madžarščine na narodno mešanih območjih, matematike in tretjega predmeta, ki ga določi minister. - Tretji predmet določi minister tako, da v mesecu septembru izmed obveznih predmetov 8. in 9. razreda izbere največ štiri predmete in določi, iz katerega tretjega predmeta se bo preverjalo znanje na posamezni šoli.

SPRIČEVALO

Na koncu leta šola po 92. členu ZOsn izda spričevalo o izobraževanju na domu. Spričevalo se izda na podlagi enakih zakonskih določbah, kot se izdajajo spričevala za otroke, ki se izobražejejo na šolah.

KAZNI


Starše, ki šolajo svoje otroke na domu, se lahko po 102. členu zakona ZOsn z globo od 500 do 1000 eurov kaznuje za prekršek, v kolikor izobraževanje njihovega otroka na domu ne poteka v skladu z 89., 90. in 91. členom tega zakona, če gre za razloge na strani staršev.

ZAKONSKI PREDPISI O ŠOLANJU OTROK S POSEBNIMI POTREBAMI NA DOMU


Tudi otroci s posebnimi potrebami imajo po Zakonu o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami (glej 21. člen tega zakona) možnost šolanja na domu. Šolanje otrok s posebnimi potrebami na domu ureja Pravilnik o osnovnošolskem izobraževanju učencev s posebnimi potrebami na domu ( Uradni list RS, št. 22/16).

Pravilnik pravi, da se na domu lahko izobražujejo učenci, katerih starši podajo vlogo za izobraževanje na domu in so z odločbo o usmeritvi, ki jo izda Zavod Republike Slovenije za šolstvo usmerjeni v:

izobraževalni program osnovne šole s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo, prilagojen izobraževalni program osnovne šole z enakovrednim izobrazbenim standardom, prilagojen izobraževalni program osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom in posebni program vzgoje in izobraževanja za otroke z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem razvoju.

Ustrezni pogoji za izobraževanje učencev na domu obstajajo, če starši zagotovijo:

izvajalca izobraževanja na domu, ki izpolnjuje pogoje za izvajanje javno veljavnih programov otrok s posebnimi potrebami v skladu z zakonom, ki ureja organizacijo in financiranje vzgoje in izobraževanje in drugimi predpisi (v nadaljnjem besedilu: izvajalec) ter opremo oziroma didaktične pripomočke, potrebne za doseganje ciljev in standardov znanja, določenih z učnimi načrti. Vlogo za izobraževanje učenca na domu lahko starši vložijo kadarkoli na pristojno območno enoto Zavoda Republike Slovenije za šolstvo.Vloga za izobraževanje na domu mora vsebovati:

ime in priimek učenca, razloge za izvajanje izobraževanja na domu in njihovo utemeljitev, naslov, kjer bo izobraževanje potekalo, ime in priimek in potrdilo o pridobljeni izobrazbi izvajalca ter opis opreme oziroma didaktičnih pripomočkov. Komisija za usmerjanje pripravi mnenje o izobraževanju na domu.

V postopku usmerjanja pristojna enota zavoda, na podlagi mnenja komisije, z odločbo usmeri učenca v javno veljavni izobraževalni program in odloči tudi o izobraževanju učenca na domu. Če je učenec z odločbo o usmeritvi že usmerjen v izobraževalni program, izda pristojna enota zavoda, na podlagi mnenja komisije, dopolnilno odločbo o izobraževanju učenca na domu. Starši lahko pristojni enoti zavoda z navedbo razlogov za prenehanje kadarkoli podajo predlog za prenehanje izobraževanja na domu in vključitev učenca v šolo oziroma zavod, v katerega je učenec vpisan. Preverjanje in ocenjevanje znanja se za učence s posebnimi potrebami lahko opravlja tudi predhodno ali v dveh delih, in sicer v rokih, ki jih na predlog staršev ali strokovne skupine, ki pripravlja in spremlja individualizirani program učenca, določi ravnatelj. Šola oziroma zavod obvesti učence o preverjanju in ocenjevanju znanja najmanj tri tedne pred rokom. Otroku s posebnimi potrebami, ki se šola na domu, se po zakonu zagotovijo tudi določena sredstva.


Na zelo kratko, sem opisala opcije, dolžnosti in načine. Zdaj pa je na tebi, da se izobraziš še bolj.

Veliko veselja ob najdbi opcij, ki obstajajo za tvojo družino.


33 views0 comments

Recent Posts

See All
  • Instagram

©2021 by LAJF v kapitalizmu. Proudly created with Wix.com

bottom of page