top of page
  • Writer's pictureSitna Mtka

oTROCI IN dENAR

Updated: Nov 2, 2021



Ko bo odrasel, se bo že naučil ravnati z denarjem.˝ Je logika, ki je zastarela in pravzaprav nesmiselna, saj smo starši tu, da otroke naučimo kako se ravna z denarjem.


Finančna vzgoja je pomembna!


Vsak otrok se mora pod vodstvom starša naučiti samostojno oblačiti, se umiti, si znati pripraviti hrano, mora tudi obvladati, voditi in načrtovati osebne in kasneje tudi družinske finance. To je zelo pomembno in ne tako zelo preprosto znanje. Problem je, da tega znanja številni starši nimajo. Po večini zato, ker sami nimajo urejenih osebnih financ, nimajo pregleda nad premoženjem, nad prihodki in odhodki. Če tega znanja otroci ne dobijo doma, gredo v življenju po težji poti, kot tisti otroci, katerim starši privzgojijo odnos do denarja.

˝Tudi mene moji starši niso učili ravnati z denarjem in zdaj z menoj ni nič narobe.˝


Kako učiti otroke o denarju, če z njim niti odrasli ne znajo ravnati? Največja napaka, ki jo lahko storite pri finančni vzgoji svojih otrok, je, da nanje prenašate nekatere svoje zagrešene vzorce. Številni starši bi morali najprej pri sebi narediti red, da bi lahko potem učili z zgledom. Ampak kako začeti? Otroku pojasnimo, kako poteka pretok denarja, kako ga lahko zaslužimo, razložite mu, kaj je ‘plastični denar’, pokažite mu bančni izpisek, spletno banko, mobilno banko, kako se plačuje položnice, da dobi občutek kako se stanje na bančnem računu manjša, ko kliknete ´plačaj´. Ali pa ga pošljite na pošto ali banko in naj tam plača položnico za elektriko in vodo, da spozna, da te stvari niso samoumevne. Naučite ga tudi tega, da mora biti pozoren na dodatne stroške, kot je provizija.

Skupaj sestavita nakupovalni seznam in naj otrok oceni, kolikšna bo skupna vsota, to pa potem primerjajta z dejanskim stroškom.


Otroci morajo denar tudi sami zaslužiti in pika.

˝Ah, zakaj bi moj otrok delal med počitnicami, naj takrat raje uživa, da bo potem v šoli uspešen.˝

Starši pri vzgoji pogosto pozabljamo predvsem na dejstvo, da ni vseeno, kako do denarja pridemo. Ne moremo in ne smemo enačiti žepnine z denarjem, ki ga sam zasluži z delom. Šele tako otrok pridobi približne vrednostne predstave, kaj dejansko pomeni imeti pet evrov in kolikokrat ga je treba zaslužiti za to, da greš lahko na pico, v kino, si kupiš nove teniske ali kupiš mobilni telefon.


Ne predvidevajte, da jim bo uspelo brez truda. Spodbujajte jih.

˝Saj lahko zaslužim veliko denarja, ne da bi se preveč pretegnil. Tako kot recimo ljudje na internetu, ki snemajo reklame in kažejo izdelke.˝

Kako otroku pojasniti velikanske dobičke podjetij ali rast tečajev kriptovalut ali delnic? To je morda najtežja preizkušnja za odgovorne starše. Bajni zaslužki brez trdega dela so prej izjema, kot pravilo, kar pa ni razlog, da bi se odpovedali tveganim in sodobnim naložbam, le vedeti moramo, koliko lahko vložimo. Strah pred čimerkoli je posledica neznanja. Pridobite si potrebno znanje in s tem zaupanje v različne možnosti plemenitenja denarja. Imejte pa v mislih, da je najprej potrebno denar zaslužiti, preden ga vlagamo v bolj riskantne oblike.


Želje, včasih lahko ostanejo le želje, ne izpolnite vseh otroških želja.

˝Mami, mi kupiš še en avto, da bodo moji drugi avti imeli družbo?˝

Otrokom zelo težko rečemo ne. Ponavadi ne ločimo med tem, kaj otroci potrebujejo, in tem, česa ne. Prepogosto čas, ki bi ga morali nameniti otrokom, kompenziramo z materialnimi dobrinami. Otroke tako nenamerno navajamo na to, da odnosi niso pomembni, da se vse lahko kompenzira. Vsi vemo, da to ne drži. Mladi morajo znati ovrednotiti, koliko lahko zapravijo takoj in koliko morajo pustiti v rezervi ali z namenom daljšega varčevanja za poznejši nakup vrednejših in potrebnejših stvari.

Predvsem pa bodite vzor vašim otrokom.













52 views0 comments

Recent Posts

See All

informacije o šoli na domu

Predpisi, ki urejajo šolanje na domu, so: • Zakon o osnovnih šolah (ZOsn), natančneje VII. poglavje tega zakona (od 88. do 92. člena), • Pravilnik o šolskem koledarju za osnovne šole • Pravilnik o pre

  • Instagram

©2021 by LAJF v kapitalizmu. Proudly created with Wix.com

bottom of page