top of page
  • Writer's pictureSitna Mtka

Kolesarska sezona je ODPRTA! Tudi jeseni.

Updated: Oct 23, 2021



VSi NA KoLo, ZA ZDRAVo TELo!


Vreme te jesenske dni kar kriči po kolesarjenju. Veter v laseh, sonce na obrazu, očala, čelada in polni gas na pedala. CILJ:kava na obrobju mesta. Kavo sicer spet uživamo v v TO GO lončkih, ki bodo očitno spet kraljevali celo jesen in zimo.

Torej familija, gremo na kolo! Žena pripravi malico za otroke in vodo, pa seveda na SPF kremo ne pozabi, otroci se oblečejo, poiščejo čelade, rokavice, bidone in očala. Fotr pa pripravi kolesa. Kaj vse potrebujemo za izpravna kolesa?

ČELADA mora biti na 1.mestu, za celotno družino, ne le za otroke mlajše od 14. let kot veleva zakon. Čelada vam lahko reši življenje ali pa le operacijo nosu. Babice bi rekle ˝nesreča nikoli ne počiva˝.


LUČI IN ODSEVNIKI so pomembni predvsem zato, da smo bolj vidni v očeh voznika avtomobila, tovornjaka, motorja in ostalih od nas hitrejših in močnejših prevoznih sredstev. Mačja očesa so nujna za vožnjo v večernem in nočnem času, da se zasvetlikajo, ko nas luč obsveti. Luči so potrebne, da opozorimo nase na vozila, ki vozijo proti nam in seveda tudi, da mi vidimo kje vozimo, posebaj, če se domov vračamo po poljski poti, se lahko hitro znajemo sredi koruze, verjemite, sem izkusila kako neudobna je koruza, ko ti prekriža pot. Zadnja luč, opozarja voznike za nami. Veliko kolesarjev ima VEDNO prižgano zadnjo luč, ki utripa. Ker je pri nas bonton prehitevanja kolesarjev na žalost precej slab, je zato tovrstno opozarjanje nase še kako pomembno.


OBLAČILA, naj bodo svetla, celo kričečih barv, da nas ostali vozniki hitreje opazijo in prilagodijo hitrost vožnje.


TLAČILKA in OPREMA ZA KRPANJE, ker nikoli ne veste, kje se vam žebelj postavi pokonci, ali pa zapeljete na oster kamen. Take malenkosti lahko zakrpate sami, imate pa na voljo tudi različne asistence, ki jih ponujajo zavarovalnice in ostale asistenčne hiše. Varnost je na prvem mestu, tudi ko se nam pripeti predrta zračnica ali pa si zaklenemo kolo in pozabimo ključ od ključavnice doma.


BIDON, ker je hidracija nujno potrebna, posebaj v prihajajočih dneh, ko bodo temperature zrasle do 25 stopinj. Z vodo si lahko tudi očistimo odrgnine, če lažje pademo recimo ali pa si osvežimo obraz. Voda je vsekakor pomembna.


PRIGRIZKI, ROBČKI, TELEFON, so ostale nujne stvari, ki jih vzamemo na pot s kolesom. Lahko naredimo daljšo turo od načrtovane in postanemo lačni, lahko se izgubimo in s telefonom lahko pogledamo kje smo ali pa pokličemo na pomoč naše domače ali asistenco.

Povem vam zgodbo izpred let, ko je šla gospa na kolo in ni vzela s seboj telefona. Zapeljala je na luknjasto cesto, kjer ji je spodneslo balanco in je padla na glavo. Nekaj časa je bila v nezavesti. Ko se je zavedla je ugotovila, da jo boli ključnica in rama, da krvavi iz glave in da potrebuje zdravniško pomoč. Telefon je ostal doma na kuhinjskem pultu. Na njeno srečo se je mimo pripeljala še ena kolesarka in poklicala 112. Gospa jo je odnesla z zlomljeno ključnico, šivi na glavi, manjšim pretresom in odrgninami po desni strani telesa. Ker je imela sklenjeno nezgodno zavarovanje, je dobila 1350€ zavarovalnine, kar je za 5 tednov bolniške dobro nadomestilo za manjko plače in za hitrejšo rehabilitacijo s fizioterapijo in magnetno terapijo.


Če kolesarimo z otroci so voda, prigrizki, robčki, dodatna oblačila, SPF krema in čelada obvezna oprema. Brez tega se ne podajte na pot. Če se nam na poti predre guma, bo vsaj en od otrok postal lačen, to je dejstvo. Ker je predrta zračnica že tako stresni faktor, ki ga nismo želeli niti pričakovali, nas lahko sestradan otrok spravi ob živce, saj vemo kako zelo je čakanje nekaj najbolj brez zveznega že za nas, kaj šele za otroke. Malica, kljukica imamo s sabo.

Robčki, ker ima vedno nekdo nos za obrisat ali je treba lulat ob poti ali pa seveda očistit kolo - to je storil moj starejši na zadnji kolesarski odpravi in je porabil 5 paketov robčkov v 5 minutah. Hvala sine. Ampak kolo si je pa res dobro očistil. Pohvalno.


DENAR, če zmanjka prigrizkov, hidracijske tekočine ali recimo robčkov. Morda raztegnete vaš kolesrski izlet tako daleč, da na novi lokaciji pojeste kosilo in se potem vrnete domov, na zaslužen počitek.


Kolesarska oprema je ključna tudi za našo varnost na kolesu.

9 views0 comments

Recent Posts

See All

informacije o šoli na domu

Predpisi, ki urejajo šolanje na domu, so: • Zakon o osnovnih šolah (ZOsn), natančneje VII. poglavje tega zakona (od 88. do 92. člena), • Pravilnik o šolskem koledarju za osnovne šole • Pravilnik o pre

  • Instagram

©2021 by LAJF v kapitalizmu. Proudly created with Wix.com

bottom of page