top of page
  • Writer's pictureSitna Mtka

Finančni načrt, kdaj začeti z njim, če sploh?

Updated: Oct 23, 2021




Ko kot odrasle osebe zapuščamo varni pristan staršev, bi morali imeti vso potrebno znanje o financah, da lahko preživimo sami brez finančne pomoči stricev in tet iz ozadja. Pa ponavadi temu ni tako.


V osnovnih šolah se le bežno dotaknejo pomena denarja in varčevanja. Kar pa je velika napaka. Otroci nimajo občutka kaj pomeni plača, položnice, banka, kredit, opomin. Vse to so za njih le besede, ki jih uporabljamo odrasli. Otroke bi morali učiti o denarju že zelo zgodaj, saj bodo le tako postali finančno pisemene odrasle osebe, ki ne bodo klonile pod težo dolgov.

Otroci lahko že pri 2 do 3 letih začnejo ˝služiti denar˝ z opravili po hiši. Na list papirja napišite njegove obveznosti in znesek. Kupite tudi ˝pujska˝ ali denarnico kamor bo otrok vlagal zasluženi denar. Povejte mu, da lahko polovico zasluženega zapravi za kakroli si zaželi (kar je v vaših mejah prepričanja, da ne bo zapravil za kilo čokolade in bonbonov), ostalo pa mora obvezno pustiti na miru. Ko je leto naokoli, preštejta privarčevan denar in vi dodajte enak znesek, kot obresti. Če bo zapravil del druge polovice mu dajte občutno manj obresti, pokažite pa mu koliko bi dobil, če bi pustil denar na miru. Znesek za opravljeno delo naj se giba med 10-30 € centi, ki pa naj se z leti zvišuje, tako kot se bodo zviševale naloge in zadolžitve.


Primer:



Naloga staršev je, da naučimo otroke kako preživeti v kapitalizmu. Zadnjih 20 let, službe niso več do ˝penzije˝, zato je poleg znanja, ki ga otroci dobijo v šoli in raznih tečajih, pomembna tudi finančna šola.

Ali otrok res potrebuje vse igrače, vsako sezono novo garderobo in očal, ki pašejo na vsak outfit?

Dejansko vsi zelo malo potrebujemo za preživetje, otroci pa potrebujejo še manj. Zato raje kot v oblačila in igrače, ki se večinoma le kopičijo na tleh in v omarah, investirajte v otrokovo finančno prihodnost. -- 20 € na mesec od rojstva do 18 leta pomeni privarčevanih 4.320 €, če dodamo še obresti, smo na 6.900 € (ob predvidenem letnem donosu 5,00 %). -- 50 € na mesec do 18 leta prinese 10.800 €, z obrestmi pa 17.300 €

Vidite kam ciljam kajne?


Si predstavljate kaj bi vi storili s tako vsoto v mladosti? Odpri podjetje? Šli na potovanje po svetu? Investirali v svoje znanje? Dali polog za svoje stanovanje? Opcij je res ogromno in z začetnim kapitalom je res vse lažje.

S tem, ko se odločimo za otroka, se odločimo tudi, da bomo naredili vse, da mu osrečimo življenje in sreča pomeni tudi denar. Vse se začne s planiranjem. Kdaj imamo plodne dneve, kdaj bi mogoče radi bili noseči oziroma kdaj bi radi rodili, do izbire porodnišnice, vozička, avtosedeža, banjice, oblačil, kremic, losijonov, pleničk,... ogromno načrtovanja je potrebnega še preden se otrok rodi, zakaj torej v to enačbo ne bi dodali še varčevalne komponente? Če začnete z 20 € in postopoma dvigujete glede na vaše zmožnosti.

˝Samo oči boste zaprli˝ in otrok bo star 18 in čas bo za izpit za avto in avto seveda. Cena izpita v 2021 stane med 1.000 € in 1.700 €, to sta dve povprečni plači. Ker je smiselno, da otrok po opravljenem izpitu, svoje veščine izpopolnjuje, mu kupimo avto. Tak, ki je v prvi vrsti varen in varčen. Cenovni razpon je nekje med 3.000 in 6.000 €. Odločitev je na vas, ali boste vse financirali vi ali boste z otrokom združili finančne moči. Tako se bo naučil varčevati z namenom in doživeti občutek, ko del denarja zapusti njegovo denarnico.



13 views0 comments

Recent Posts

See All
  • Instagram

©2021 by LAJF v kapitalizmu. Proudly created with Wix.com

bottom of page